Guidning i Gamla Stan - Från Enväldets tid till Frihetens tid

Guidningen "Från Enväldets tid till Frihetens tid" i Gamla Stan i Stockholm följer i stort sätt byggnationen av det Kungliga Slottet från 1700-talets början till första halvan av 1800-talet. Det är under den här tiden som Sverige och Stockholm förvandlas från ett nästan medeltida land och stad till det som vi kan känna igen idag.

Detta är guidningen för dig som vill veta hur en kung som föredrog att tälja trägubbar ersattes med en namnstämpel, hur och var den Kungliga Operan och Dramatiska teatern föddes, hur en överbefälhavare lynchades och hur den första Bernadottska kungen vägrade lämna sin sängkammare och avskydde Sverige, svenskar, svenska språket och svenska klimatet.

Detta är guidningen för dig som som vill ha en kul och underhållande stund i Gamla Stan, kanske med utländska gäster eller så är du en skolklass som vill veta mer om all dårskap i Stockholm under den här perioden. I den här guidningen blir du pålurad lite historia av bara farten mellan alla skrönor och anedokter om kungar, frillor, vanligt folk, tidningsutgivare m.fl.

Bild på Aftonbladet och upprorFörsta utgåvan av tidningen Aftonbladet och demonstranter i Stockholm på 1800-talet.

Beskrivning av guidning i Gamla Stan

Guidningen "Från Enväldets tid till Frihetens tid" i Gamla Stan i Stockholm berättar om staden från när det Kungliga slottet började byggas i början av 1700-talet och fram till det stod helt klart på 1830-talet. Under den här perioden inträffade fler och större händelser i Stockholms historia än någonsin tidigare eller senare. Vi berättar om många av dem på ett underhållande sätt och vi lovar att några av dem glömmer du aldrig. Det här är guidningen som du aldrig vill skall ta slut, händelserna under den här tidsperioden får de flesta såpor på TV att verka tråkiga.

Du kommer att få möta kungen som inte ville regera utan hellre satt och täljde trägubbar och blev ersatt av en namnstämpel. Vi träffar också den första Bernadotten som hatade oss alla här i Sverige, Kung Gustav III och hans påhitt, en ganska tokig borgmästare m.fl. Självfallet berättar vi också om mördare, tjuvar, straff mm.

Är du en grupp som skall ut och äta så lägger vi in lite om mat och dryck på den här tiden. Är du en skolklass berättar vi om dåtidens skolor och hur det var att växa upp i Stockholm då. Kort sagt, vi anpassar självfallet guidningen till gruppen och dess intresse förutom att vi har ett tema att följa.

Välkommen till guidningen "Från Enväldets tid till Frihetens tid".
GuideGamlaStanTest