Guidning i Gamla Stan - Från Reformation till Stormakt

Guidningen "Från Reformation till Stormakt" i Gamla Stan i Stockholm tar dig med från medeltiden slut när reformationen genomfördes fram till när Sverige var den mest hatade nationen av sina grannar och stormaktstiden tog slut. Det var under den här tiden som Stockholm var landets största militärförläggning och det gick vilt till på gator och torg.

Detta är guidningen för dig som vill veta hur en liten smutsig håla i norra Europa gick till att bli en stor och utsmyckad smutsig håla i norra Europa. Här får du träffa vanliga människor som levde och dog ganska unga i staden, drottning Kristina, Kloster-Lasse som mördades, folk som satt i Sinkaburen, bysvennerna med många andra.

Detta är guidningen för dig som vill ha en underhållande stund i Gamla Stan, kanske med gäster från andra länder eller så är du en skolklass som vill få en lära om historien på ett annorlunda sätt. I den här guidningen ramlar historien över dig mellan berättelser om brott, stölder och straff, uteliv och annat onödigt vetande.

Bild på slottet Tre KronorSlottet Tre Kronor från norr med Storkyrkan till höger och Helgeandsholmen i förgrunden. Foto från Stockholmsutställningen år 1897.

Beskrivning av guidning i Gamla Stan

Guidningen "Från Reformation till Stormakt" i Gamla Stan i Stockholm berättar om Stockholm från slutet av medeltiden när reformationen genomfördes av Gustav Vasa fram till när stormaktstiden och kung Karl XII tog slut i början av 1700-talet. Vi berättar på ett underhållande sätt som är anpassad till din grupp. Det här är guidningen där historien bara ramlar på dig mellan alla berättelser om brott, straff, stölder, uteliv och en massa annat onödigt vetande.

Här får du och din grupp möta olika personer från den tidens Stockholm som; Bysvennerna, borgmästare Hans Hansson, drottning Kristina, slottsfogden Nils Larsson Bjugg, Kloster-Lasse, horan Kajsa, roddarmadamen Elsa och många andra. Har du utländska gäster från t.ex. Tyskland berättar vi lite extra om kung Karl X och om det är en skolklass berättar vi istället mer om hur det var att vara barn i dåtidens Stockholm.

Är du en grupp som vill ha lite underhållning blandat med historia före ni skall ut och äta på kvällen så lägger vi in lite om dåtidens mat, drycker (inkl. hur man drack), godis, fester, högtider mm.

Guidningen "Från Reformation till Stormakt" är till för dig som vill har en trevlig stund i Gamla Stan och dessutom få reda på en massa saker du troligen inte visste och sedan kan plåga vänner, grannar, barn och andra vid gemensamma besök i området.

Välkommen till guidningen "Från Reformation till Stormakt".
GuideGamlaStanTest