Guidning i Gamla Stan - Skit, smuts och riktigt elände

Guidningen "Skit, smuts och riktigt elände" i Gamla Stan i Stockholm berättar om Stockholm som det faktiskt såg ut och var fram till när avloppen började komma på plats. Vi börjar på medeltiden och tar oss fram till mitten av 1800-talet. Det är ju faktiskt så att än idag så har vi 3 st huvudanslutning till våra hus, avlopp, vatten och el. I den här guidningen går vi igenom hur dessa 3 hanterades före vår moderna tid.

Före 1900-talet så ansågs det ohälsosam att bada, det låter inte klokt men om man tänker på hur vattnet runt Gamla Stan stank och såg ut var det kanske inte så tokigt. I Gamla Stan låg många "utedass" på vinden istället för på gården, p.g.a. dåligt med plats. Skittunnorna hämtades på natten så du kan tänka dig hur det luktade i trappuppgångarna - hualigen.

Detta är guidningen för dig som vill vet hur det var att bo i Gamla Stan och Stockholm före avlopps- och vattenledningar och när vi eldade med ved och kol.

Bild på skit och smutsSkitkonorna till vänster och latrintömning på gatan till höger, i mitten reglementen.

Beskrivning av guidning i Gamla Stan

Guidningen "Skit, smuts och riktigt elände" i Gamla Stan i Stockholm är en resa från medeltiden fram till mitten av 1800-talet där vi beskriver levnadsvillkoren för människorna i staden. Här berättar vi om allt från skitkonorna som gick med avskrädestunnorna från vindarna ner till uppsamlingsplatserna eller bara vattenbrynet. Här berättar vi om pesten, flugmöten, att man inte fick baka bröd i hemmen, regler för eldning, brandvakter med mycket mera.

Det här är guidningen för dig som vill veta hur det vara att leva och dö (mycket dö blir det) i Stockholm förr i tiden. Det här guidningen för dig som kanske gått "de vanliga" guidningarna och nu vill få veta mer om staden. Det här är guidningen för dig som vill komma hem och verkligen uppskatta din vanliga vattenkran mm. Det här är en skitkul guidning.

Välkommen till guidningen i Gamla Stan i Stockholm "Skit, smuts och riktigt elände".
GuideGamlaStanTest