Stadsvandring i Gamla Stan - Portaler, byggnader och deras historia

Stadsvandringen "Portaler, byggnader och deras historia" i Gamla Stan i Stockholm tar dig med på en fantastisk vandring genom Gamla Stans gränder. Här kommer du att få reda på vilka som bodde i de ståtliga husen och varför de uppförde dessa portaler vid huvudentrén.

Detta är stadsvandringen för dig som vill veta mer om Gamla Stan gamla hus och dess invånare. Vi besöker både palats, förnämna köpmanhus och privathus. Vi berättar om vad portalerna symboliserar samt om husens historia och till viss del även ägarnas historia.

Detta är stadsvandringen för dig som vill veta mer om gångna tiders storartade byggnader och dess ägare. Det är här vi går under skinnet på Gamla Stans gamla hus och berättar deras historia. Vi gör det på ett trevligt och underhållande sätt i ett lugnt tempo med tid för frågor mm.

Bild på en portalPortalen vid von der Lindeska palatset. Foto: www.guidegamlastan.se

Beskrivning av stadsvandringen i Gamla Stan

Stadsvandringen "Portaler, byggnader och deras historia" i Gamla Stan i Stockholm är till för dig som är intresserad av Stockholms historia och vill veta vad portalerna i Gamla Stan symboliserar, husens historia och även lite om ägarna. Visste du t.ex. att druvklasen som är vanligt på en portal alltid symboliserar välstånd och rikedom? Det har inget med frukt att göra m.a.o. På bilden ovan har figurerrna på båda sidorna om ingången kuddar på huvudena, varför har dom det? Vi vet svaret.

I Gamla Stan finns det även portaler som sitter på fel ställe, de har flyttats. Dessa berättar vi om för det gör att vi kan se dagens hus som de egentligen såg ut ursprungligen före en ombyggnad. Många gånger ger det en helt annan bild av det nuvarande huset.

Den här stadsvandringen sker i ett lugnt och stilla tempo med tid för frågor och diskussioner där vi pratar om portalerna, husen och ägarna. Vi berättar även om en annan Gamla Stan än den du ser om du inte kan denna historia.

Välkommen till stadsvandringen "Portaler, byggnader och deras historia".
GuideGamlaStanTest